Melyik iPhone-t vegyem? Frissítve!

Melyik iPhone a legjobb választás? Segítünk!

 

Az iPhone 7 érkezésével némileg átalakult az Apple iPhone-kínálata. Az elmúlt évek tapasztalata, az iPhone generációk érkezése alapján már előre lehetett látni, hogy ez hogyan fog megvalósulni a gyakorlatban. Kiesett a sorból az iPhone 6 és a 6 Plus, ugyanakkor az iPhone 7 és a 7 Plus beékelődött a sor elejére. Az iPhone SE változatlanul a kisebb telefonok kedvelőinek fenntartott helyen díszeleg. Melyik iPhone a legjobb választás?

Mi változott az iPhone 7 megjelenésével?

Az iPhone 7 és 7 Plus az új, felső kategóriás modellek az Apple kínálatában. Technikai újítások, emellett kompromisszumok, illetve extra szolgáltatások is érkeztek az új készülékekkel együtt. Ezek fényében vegyük sorra eredeti cikkünk pontjait!

Méret – a külső

Ha új telefon vásárlásán gondolkodunk, akkor a következő modellek jöhetnek szóba: iPhone 7 és 7 Plus, iPhone 6S és 6S Plus és az iPhone SE. Ha kisebb telefont szeretnénk, akkor az SE modell lesz a győztes, hiszen méretében teljesen egyezik a korábbi iPhone 5, illetve az 5S készülékekkel. Az iPhone 7 és iPhone 6S teljesen azonos méretűek, súlyban elhanyagolható mértékben nehezebb a 6S (5 gramm a különbség). Ezek a modellek már nem az apró, zsebben is könnyen elférő telefonok, ugyanakkor a kijelző nagysága és felbontása fontos szempont lehet a választásnál. A felső kategória az iPhone 7 Plus és 6S Plus. Ezek a legnagyobb iPhone-ok az Apple kínálatában. A “Plus-os” telefonok méretükben egy kisebb táblagéppel vetekednek, a súlyuk pedig megközelítheti akár a 20 dkg-ot is. Igaz, az új 7 Plus esetén 4 grammot sikerült nyernie a tervező mérnököknek az előddel, a 6S Plus-szal szemben.

Méret – a belső

A belső méret gondos kiválasztása rendkívül fontos, hiszen utólag ezen már nem fogunk tudni változtatni – mint tudjuk, az iPhone nem bővíthető. A legkisebb tárhely 16GB, és ez most már kizárólag az iPhone SE modell esetén érhető el. Ha viszonylag kevés multimédia-tartalmat fogunk tárolni a telefonunkon, akkor ez a kapacitás akár elég is lehet. (Ajánljuk elolvasni kapcsolódó cikkünket: iOS: élet 16GB tárhelyen…)  A többi modell mind 32GB-ról indul, és akár 256GB-os kapacitással is elérhető (az iPhone 7 és a 7 Plus esetén).

Kamera

A hátlapi kamera (iSight kamera) mindig is lényeges komponense volt az iPhone-nak, korának megfelelően nagyon jó minőségű képeket lehetett – és lehet a mai napig is – vele készíteni. A legjobb kamera természetesen a legújabb készülékekben van. Ha a pixeleket nézzük, akkor bizony gondban leszünk, mivel minden modell 12 megapixeles kamerával rendelkezik.  Szintén a legújabb modellek rendelkeznek a “Live Photos” és a 4K-s videófelvétel lehetőségével. Optikai képstabilizátort a legnagyobb telefonokban, a Plus-os készülékekben találunk, illetve most már az iPhone 7-ben is. Az iPhone 6S Plus, illetve az új iPhone 7 és 7 Plus azok, melyek a videófelvételeknél is tudják használni ezt a funkciót.

A hetedik generációs telefonok kamerája egyéb szempontból is fejlődött: hattagú objektív, négy LED-es vaku, az arcészlelés mellett testészlelő algoritmus, széles skálájú színrögzítés. Sőt, a 7 Plus széles látószögű és teleobjektíves dupla kamerája most már kétszeres optikai zoom-ra, és akár hatszoros digitális zoom-ra képes.

Az előlapi kamera szintén sokkal jobb lett a legújabb telefonokban, így a FaceTime beszélgetéseink mostantól láthatóan jobb minőségűek lesznek. A változtatások többek között: az automatikus képstabilizálás, 1080p felbontású HD-videofelvétel, illetve a széles skálájú színrögzítés fotókhoz és Live Photo-képekhez.

Sebesség, teljesítmény

A kamerához hasonlóan processzorból is mindig a legújabb modellekben találjuk a legkorszerűbbet. Az iPhone 6S, a 6S Plus, illetve az SE az Apple A9-es jelzésű processzorát kapta, ahogy azt korábbi cikkünkben is írtuk. Az iPhone 7, illetve a 7 Plus az új, A10 elnevezésű processzorral rendelkezik. Továbbra is igaz, hogy nincs okunk aggódni: egy előző generációs processzor sem lesz használhatatlanul lassú, a felhasználói élmény pedig semmiképp sem fog csalódást okozni. Ugyanakkor lehetnek olyan alkalmazások, ahol szembetűnő különbség látható, mint például a betöltési sebességnél (főképp játékok esetén). A legújabb, A10-es Fusion chip pedig olyan teljeseítményre képes, amellyel bizony nehéz lesz vetélkedni. Ami miatt érdemes átgondolni, melyiket válasszuk, az a “jövőállóság”. Nem nehéz kitalálni, hogy mindig a legújabb hardver lesz a leghosszabb ideig támogatott az Apple részéről, így az iOS jövőbeli verzióit is ezekre a készülékekre lehet majd frissíteni a legtovább.

Kijelző

Tulajdonképpen a kijelző az, ami az iPhone legfontosabb kezelőszerve amellett, hogy a megjelenítő funkciót is ellátja. A méretbeli különbségekkel összhangban a kijelző fizikai mérete is változik, illetve a felbontás is más. Korábbi cikkünkben megtalálod az összes iPhone-modell pontos felbontását, sőt azt is, mekkorára érdemes alakítani a háttérnek szánt képeket. (Az iPhone 7 kijelzőjének felbontása megegyezik az iPhone 6 és 6S készülékkel. A Plus-os modellek felbontása is változatlan maradt.) Az aktuális modellek közül talán az iPhone SE az, ahol a kijelző minőségét tekintve némi kompromisszumot kell kötnünk. A széles látószöget biztosító, kettős tartományú képpontokkal ugyanis csak a nagyobb modelleket szerelték fel. Az iPhone 7 esetén az Apple szerint erősebb fényerőt kapott az új kijelző, illetve a teljes sRGB helyett a P3-as sztenderdnek felel meg. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy valósághűbb színeket képes megjeleníteni.

Extrák

Mindegyik típusnak van olyan egyedi tulajdonsága, ami érv lehet, ha döntenünk kell, melyiket válasszuk. Vegyük tehát sorra ezeket:

  • iPhone 7 – Legfontosabb egyedi tulajdonságai közé tartozik – a ma már természetesnek mondható teljesítmény és kamera fejlesztéseken kívül – a vízálló kivitel (IP67), a megnövelt akkumulátor üzemidő, a nem mechanikus Home gomb és a fülhallgató-csatlakozó hiánya.
  • iPhone 7 Plus – Ha a nagyobb készülék, és abból is a legújabb és legnagyobb teljesítmény vonz bennünket, akkor az iPhone 7 Plus lesz a legjobb választás. Mindent tud, amit az iPhone 7, illetve két hátlapi kamerát is kapott a mobil fényképezés híveinek nagy örömére.
  • iPhone 6S – A korábbi zászlóshajó lett a költséghatékony, mégis a legkevesebb kompromisszummal járó megoldás. A fülhallgató-csatlakozó ennél a modellnél még megtalálható, így ez egyedi tulajdonságnak tekinthető, illetve a Home gomb itt még mechanikus, tehát valódi fizikai visszacsatolást kapunk a megnyomásával.
  • iPhone 6S Plus – Ha a nagyobb telefon (és kijelző) dobogtatja meg a szívünket, és ebből is olyan verziót szeretnénk, melynek a kamerája már rendelkezik optikai képstabilizációval, akkor a 6S Plus lesz a nekünk való készülék. Ha drágának ítéljük az iPhone 7 Plus-t, esetleg egy korábbi 6 Plus-ról váltanánk, a 6S Plus akkor is jó választás lehet.
  • iPhone SE – Nosztalgiával gondolunk vissza az iPhone 5 és 5S formavilágára? Mégsem szeretnénk kompromisszumot kötni, és egy régebbi telefont vásárolni? Akkor az SE lesz a mi készülékünk. Tudásában, teljesítményében abszolút aktuális, méretében pedig a sokak által kedvelt iPhone 5 és 5S paramétereivel rendelkezik.

Melyik iPhone a legjobb választás?

A korábbi, hasonló témájú cikkünkben leírtak most is igazak. A reklámokból, illetve a neten elérhető videók alapján nagyjából képet kaphatunk arról, milyen is a kiválasztott készülék. A világháló tele van tesztekkel, leírásokkal, mi mégis azt mondjuk, hogy az a meghatározó élmény, amikor valóban kézbe vesszük a telefont. Sőt, az az igazán ideális, ha van lehetőségünk a menüben navigálni, néhány, számunkra kulcsfontosságú funkciót kipróbálni, akár netán másik típussal összevetni.

Vélemény, hozzászólás?