NEXT Tipp | Érdemes javítani?

Érdemes javítani? Régi és új iPhone javítása ár-érték arányban

Érdemes javítani? Régi és új iPhone javítása ár-érték arányban

Az örök dilemma?

Szervizünkben gyakran ismételt kérdés: érdemes egyáltalán javítani? A válasz nem egyértelmű: van, hogy kifejezetten ajánljuk a készülék szervizelését, de az adott eszköz állapotától, korától és hibájától függően előfordul, hogy nem javasoljuk az ügyfélnek, hogy több pénzt költsön a tönkrement termékre. Természetesen a döntés mindenképpen a tulajdonos kezében van. Ebben a cikkünkben arra szeretnénk választ adni, mely Apple termékek javításán ésszerű gondolkodni, illetve melyek azok a tipikus helyzetek, hibák, melyek esetén véleményünk szerint nem is érdemes szervizbe vinni a rossz eszközt.

A régi iPhone mehet a kukába?

Van néhány olyan iPhone modell, melyeket koruknál fogva nem kifizetődő javítani. Kivételes esetekben (pl. egy gyűjtemény része) előfordulhat, hogy egy átfogó felújítás tovább emeli a készülék eszmei értékét. Ezek az iPhone modellek az eredeti iPhone, illetve az iPhone 3G és iPhone 3GS. A jórészt fémházas első iPhone ma már ikonikus darab, telefonálásra természetesen alkalmas lehet, de egyéb funkciói a mai kor követelményeinek már nem felelnek meg. Az iPhone 3G és a 3GS is hasonló cipőben jár, azzal a különbséggel, hogy a műanyag ház miatt sajnos csak kivételes esetekben marad szerelhető állapotú. Az egyébként is kötelező jelleggel elrepedő hátlap sajnos sok esetben porrá törik, vagy reped, így annak cseréje a legtöbb esetben elkerülhetetlen. A javításra fordított munkaóra értéke és a készülék valós értéke sajnos nincs összhangban.

Végzetes hiba?

Némely meghibásodás sajnos nem javítható. A telefonok egyik legfontosabb egysége maga az alaplap, amit ha folyadék, vagy más fizikai behatás ér – pl. leejtjük a készüléket – teljesen működésképtelenné válhat. Az iPhone meghibásodásai közül talán az alaplapi hibák tekinthetők a legveszélyesebbeknek, illetve végzetesnek. Körülötte tulajdonképpen bármely alkatrész cserélhető, de ha az alaplap megy tönkre, azt sajnos nem lehet pótolni. A használt alaplapok pedig sok gondot okozhatnak: garancia, letiltás, iCloud zár, Touch ID és még sorolhatnánk…

Ha a javítás meg is oldható, komoly költséggel jár. Az eljárás során a meghibásodott alkatrészt kell cserélni az alaplapon, ennek megfelelően a magas hőfok miatt sajnos más alkatrészek is károsodhatnak a folyamat közben. Alaplapi javítást csak legvégső esetben ajánlunk, amikor már igazából nincs már veszteni való.

Mac javítás?

Az asztali, illetve a hordozható (nem csak) Apple számítógépek egyik gyakori hibája a merevlemez meghibásodása. Mivel ez egy mozgó alkatrészekből álló egység, a meghibásodás kockázata is nagyobb. A legtöbb modell esetében a HDD cseréje viszonylag egyszerű és költséghatékony. Ha adatok is kinyerhetők még az előző merevlemezről vagy egy Time Machine mentésből, akkor adatvesztéssel sem kell számolnunk.

A másik tipikus jelenség a 15″-os MacBook Pro gépek dedikált videókártyáinak meghibásodása. Az Apple által meghirdetett garanciaidőn túli visszahívásokra mindig érdemes figyelni, figyelmesen átolvasni a részleteket, határidőket, mivel így külön költség nélkül javíttathatjuk számítógépünket. Természetesen, ha kiestünk a visszahívásos programból, vagy nem szerepelt benne a gépünk, a hiba viszont fenáll, van lehetőség a VGA cserére a gép aktuális piaci értékével arányos árban.

Ár-érték arány

Minden esetben azt érdemes végiggondolni azt, hogy a javítás költsége milyen arányban van egy új, vagy használt, de működő készülék vásárlásával. A garancia kérdése döntő lehet, hiszen új készülék esetén egy évet mindenképp kapunk, ugyanakkor javítás esetén szintén jár garancia a beépített alaktrészre. Használt készülék esetén több kérdés is felmerül. Esetenként számolni kell azzal, hogy amit veszünk, az már volt javítva, lehetnek rejtett hibái, illetve figyelnünk kell az iCloud függőségre, letiltásra.

Vélemény, hozzászólás?